TISSNET 2017 Exam Analysis
MICAT 2017 Exam Analysis   To take or not to take MICAT II 2017    MICAT 2017 Memory Based Q&A

MICAT 2017 Memory based Questions and Answers



MICAT 2017 Quantitative Aptitude and Data Interpretation Memory based Questions and Answers

Q 1) If for all real x, then what is the value of ?
Answer:

Q 2) Distance between two points P and Q is 60 Km. R and S start running from point P towards Q. Speed of R is 4 kmph less than the speed of S. S goes to point Q and returns back to meet R at a distance of 12 km from Q. What is the speed of R?
Answer: 8 kmph

Q 3) P is inversely proportional to Q and both P and Q are positive. If P increases by 20% then by what percentage Q will decrease?
Answer:

Q 4) Find the sum of all values of if .
Answer: -5/3
Q 5) A, B and C are positive integers such that . Find .
Answer:

Q 6) m liters of a solution with m% acid is mixed with x liters of water to get (m-10)% of acid in the resultant solution. If m > 25 then which of the following is value of x?
Answer:

Q 7) A and B share a piece of land in the ratio of 2 : 3. A had wheat and barley on his land in the ratio of 4 : 1 whereas the total land had wheat and barley in the ratio of 7 : 3. Find what is the ratio of B’s land used for wheat and Barley?
Answer: 19 : 11
Q 8) A boy was asked to multiply a number by . Instead he divided the number by and found that the result was 225 greater than what it should be. What is of the number?
Answer: 16

Q 9) A and B are two sets. A has 2 elements more than B whereas the number of subsets of A are 96 more than the subsets of B. What is the sum of the number of elements in A and B?
Answer: 12

Q 10) What is the sum of the series 1 + 3 – 5 + 7 + 9 – 11 + 13 + 15 – 17 +………….+61 + 63 – 65?
Answer: 319

Q 11) Along a river, B is situated between A and C such that distance from A to B is same as from B to C. A goes from A to B and comes back at A in 5 hrs. 15 mins. What will be the time taken by him to come back from C to A if it takes him a total of 7 hrs. to reach C from A?
Answer: 3.5 hrs.

Q 12) The value of is closest to
Answer: 0.5

Q 13)  where then find the value of .
Answer:

Q 14) The two parallel sides of a trapezium are 20 and 41. The other two sides are 17 and 10. What is the area of the trapezium?
Answer: 244

Q 15) A shopkeeper gives a discount of 12% on the marked price and still earns a profit of 10%. If the cost price increases by 5% then what discount percentage should be given on the marked price to earn the same percentage of profit?
Answer: 7.6%

Q 16) U is a universal set and A and B are two subsets of U. n(U) = 400, n(A) = 100, n(B) = 150, n(AB) = 75. If A’ and B’ represent not A and not B then find n(A’B’).
Answer: 225.

Q 17) In a class, 4/5th of the boys passed whereas 2/3rd of the girls passed. If an equal number of boys and girls passed, then what part of the class did not pass?
Answer: 3/11

Q 18) 5a2+9b2-12ab+4a+4 = 0 then find the value of a2+b2-ab.
Answer:

Q 19) A, B, C and D are 4 employees in a company who got a raise of certain percentage in two consecutive years.
A got a raise of (k+2)% and (k-1)% respectively.
B got a raise of (k)% and (k+1)% respectively.
C got a raise of (k+4)% and (k-3)% respectively.
D got a raise of (k+3)% and (k-2)% respectively.
Who got the minimum raise?
Answer: C

Directions for questions 20 to 22:
The following chart shows the exports and imports of a company from 2010 to 2015.


Q 20) Sum of exports of 2010, 2012 and 2014 is what percentage less than the of sum of imports of 2011, 2013, 2015?
Answer: 15.8%

Q 21) In how many years the exports were less than the average imports of all the years?
Answer: 4

Q 22) By what percentage the imports of 2013 increased over 2011?
Answer: 75%

Directions for questions 23 to 25:

Following graphs shows you the total FDI in seven states A, B, C, D, E, F and G and their sector-wise breakup.

City A B C D E F G
FDI 1100 1320 1180 820 1120 900 765


Sector-wise breakup:



Q 23) Find the ratio of total FDI in IT sector by cities B and F to the total FDI in power sector by cities A and E?
Answer: 5 : 2

Q 24) FDI in cinema sector in city C is approximately what percentage less than the FDI in telecom sector in city D?
Answer: 52%

Q 25) Total FDI in roads sector of city A and F together is what percentage of FDI in insurance sector of cities C and D together?
Answer: 35.7%

MICAT 2017 GK Memory based Questions and Answers

Q 1) Who among the following was in the first batch of people who was awarded Bharat Ratna?
Ans: C.V.Raman

Q 2) Gymnast Deepa Karmakar belongs to which of the following states?
Ans: Tripura

Q 3) Which amendment act was the GST bill?
Ans: 101st

Q 4) Who among the following belongs to the list: Sean Connery, Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton Pierce Brosnan…
Ans: Daniel Craig

Q 5) Which head of the government had to resign because of a referendum related to the EU?
Ans: David Cameron

Q 6) Who created the Amul Girl campaign?
Ans: Sylvester Da Cunha

Q 7) Which of the following companies acquired Linkedin?
Ans: Microsoft

Q 8) The phrase "Banker to every Indian" is used by
Ans: SBI

Q 9) Who among the following is the founder of PayTM?
Ans: Vijay Shekhar Sharma

Q 10) What is the full form of the 2nd P in TPP?
Ans: Partnership (many people marked Pacific as the answer)

Q 11)Which country's sovereign wealth fund is investing USD 3.5 billion in Uber?
Ans: Saudi Arabia

Q 12) Which was the first Indian company to be listed on NASDAQ?
Ans: Infosys

Q 13) The campaign "Kids are back" belongs to
Ans: Flipkart

Q 14) There was a question based on matching images of logos of Dabur, Snapdeal and Kotak Mahindra.

Q 15) On another question all that was required to match Lacoste with ‘crocodile’ to get it right.

Q 16) Which of the following has/have got an Oscar as well as a Nobel prize
Ans: Both Bob Dylan and George Bernard Shaw

Q 17) Which company was the first to sponsor some programs on All India Radio?
Ans: Binaca/Cibaca

Q 18) One match the following question having Samsung-harman, Monsanto-Bayer and Starwood-Marriott

Q 19) Ajay Bijli and Sanjeev Bijli belong to 
Ans: PVR Cinemas