gk questions for tissnet 2017
TISSNET 2017 MA in HR cutoff - General - 85-87

TISSNET 2017 Exam Analysis   TISSNET 2017 Memory Based Questions and Answers

GK Questions for TISSNET 2017



1. Designating a language as a classical language is based on which of the following norms?

(I) high antiquity of its early texts/recorded history over a period of 1500-2000 years
(II)  a body of ancient literature/texts, which is considered a valuable heritage by generations of speakers
(III) the literary tradition should be original and not borrowed from another speech community
(IV)  the classical language and literature being distinct from the modern, there may be discontinuity between the classical language and its later forms

(a)  I, II and III
(b)  I, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

2. The Foreign Contribution (Regulation) Act, 2010 applies to which of the following categories?

(I) Citizens of India outside India
(II)  Subsidiaries outside India of companies registered in India

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

3. Which of the following does not fall in the category of Alternative Investment Fund (‘AIF’) in India?

(a)  Venture Capital Fund
(b)  Hedge Fund
(c)  Private Equity Fund
(d)  Mutual Fund

Answer

Right answer: d.

4. Which of the following country(ies) participating in the Rio Olympics 2016 is/are first time entrants into summer Olympic games?

(I) South Sudan
(II)  Kosovo
(III) Montenegro

(a)  Only I
(b)  I and II
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: b.

5. What is this year’s theme for the International Day of the World’s Indigenous Peoples?

(a)  Celebrating indigenous film-making
(b)  Ensuring indigenous peoples’ health and well-being
(c)  Implementing the rights of indigenous peoples
(d)  Indigenous peoples’ right to education

Answer

Right answer: d.

6. Which of the following is an offence under the Prevention of Insults to National Honour Act, 1971?

(I) Using the Indian National Flag as a portion of costume which is worn above the waist
(II)  Intentionally preventing the singing of the Indian National Anthem
(III) Putting any kind of inscription upon the Indian National Flag

(a)  Only II
(b)  I and II
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: c.

7. Which of the following is not a function of the National Anti Doping Agency (NADA)?

(a) To implement the Anti Doping Code to achieve compliance by all sports organizations
(b) To coordinate dope testing program among all participating stakeholders
(c) To promote anti doping research and education
(d) To conduct rehabilitation programs for sportspersons found doping

Answer

Right answer: d.

8. In International Relations what is the meaning of Demarche?

(a)  A formal representation of the official position on a subject from one government to another
(b)  A diplomatic communication prepared in the third person and unsigned
(c)  A proposed agreement or negotiating text circulated informally among delegations for discussion
(d)  A letter delivered from multiple states to a single recipient state 

Answer

Right answer: a.

9. The Bishnupur gharana and Darbhanga gharana are linked to which of the following?

(a) Khyal
(b) Dhrupad
(c) Thumri
(d) Kathak

Answer

Right answer: b.

10.  The second Indian Council for Cultural Relations (ICCR) ‘Distinguished Indologist’ Award has been presented to

(a) Heinrich Freiherr Von Stietencron
(b) Yu Long Yu
(c) Angela Merkel
(d) Aung Saan Suu Kyi

Answer

Right answer: b.

11.  Reang is a Particularly Vulnerable Tribal Group primarily inhabiting which of the following states?

(a) Tripura
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Nagaland

Answer

Right answer: a.

12. Which of the following statements about the World Health Organization Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC) are true?

(I) WHO FCTC is the first global public health treaty
(II)  The Conference of the Parties (COP) is the governing body of the WHO FCTC and is comprised of all Parties to the Convention
(III) WHO FCTC prescribes price as well as non-price measures to reduce the demand for tobacco

(a)  I and II
(b)  I and II
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

13. Which of the following statements about Particulate Matter (PM) are true?

(I) PM10 and PM2.5 include inhalable particles that are small enough to penetrate the thoracic region of the respiratory system
(II)  PM2.5 is a stronger risk factor for respiratory health than the coarse part of PM10

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

14. An environment in which temporary positions are common and organizations contract with independent workers for short-term engagements is called

(a)  Gig economy
(b)  Ad hoc economy
(c)  Diffused economy
(d)  Informal economy

Answer

Right answer: a.

15. Drought is the consequence of a natural reduction in the amount of precipitation over an extended period of time, usually a season or more in length, often associated with which of the following climatic factors?

(I) High temperatures
(II)  High winds
(III) Low relative humidity

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

16. Which of the following folk theatre forms has evolved from folk forms such as Gondhal, Jagran and Kirtan?

(a)  Tamasha
(b)  Bhaona
(c)  Maach
(d)  Jatra

Answer

Right answer: a.

17. Chavang Kut, an autumn festival that marks the ending of the harvest season is celebrated in which of the following states?

(a)  Jammu & Kashmir
(b)  Himachal Pradesh
(c)  Mizoram
(d)  Manipur

Answer

Right answer: d.

18. Which of the following statements about Financial Emergency are true?

(I) Proclamation ceases to operate at the expiration of three months, unless before the expiration of that period it has been approved by resolutions of both Houses of Parliament
(II)  Proclamation may be made if the President is satisfied that a situation has arisen whereby the financial stability or credit of India or of any part of the territory thereof is threatened

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

19. Which of the following statements are true?

(I) The conservation status of African Elephant is Endangered
(II)  The conservation status of Indian Elephant is Vulnerable

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: d.

20. Which of the following statements are true?

(I) Almost one of every four species of flowering plants found in India is endemic to India
(II)  Most of such plants are found in the Western Ghats

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

21. ______ refers to electronic trading platforms which facilitate purchase and sale of specified commodities, including agricultural commodities, metals and bullion

(a)  Spot Exchange
(b)  Over the Counter Exchange
(c)  Mini exchange
(d)  None of the above

Answer

Right answer: a.

22. Which of the following statements about Parkinson’s disease are true?

(I) It is a progressive disorder of the nervous system that affects movement
(II)  It is often accompanied by cognitive problems which usually occur in the early stages

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

23. Syria shares land borders with which of the following countries?

(I) Israel
(II)  Lebanon
(III) Jordan
(IV)  Iraq
(V) Turkey

(a)  I, II, III and IV
(b)  II, III, IV and V
(c)  I, III, IV and V
(d)  I, II, III, IV and V

Answer

Right answer: d.

24. Lotia is a form of regional music from which of the following states?

(a)  Rajasthan
(b)  Gujarat
(c)  Madhya Pradesh
(d)  Chhatisgarh

Answer

Right answer: a.

25. Which of the following are regulated by hormones produced by thyroid?

(I) Heart rate
(II)  Blood Pressure
(III) Body temperature
(IV)  Weight

(a)  I, II and III
(b)  I, III and IV
(c)  II, III and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

26. Article 30 of the Constitution of India (Right of minorities to establish and administer educational institutions) covers minorities based on which of the following?

(I) Culture
(II)  Language
(III) Religion
(IV)  Script

(a)  I and III
(b)  II and III
(c)  I, II and III
(d)  II, III and IV

Answer

Right answer: b.

27. Which of the following is/are components/outcomes of the Sustainable Urban Development strategy for next 20 years recently unveiled by Government of India?

(I)  Reducing water and electricity use by 50% from that of normal use
(II)  Enabling over 60% of urban travel by public transport
(III) Generating half of power from renewable sources

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

28. The SPICe e-Form relates to which of the following ministries of Government of India?

(a)  Ministry of Corporate Affairs
(b)  Ministry of Finance
(c)  Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
(d)  Ministry of Communications

Answer

Right answer: a.

29. Tholu Bommalata is a shadow puppet form from which of the following states?

(a)  Karnataka
(b)  Andhra Pradesh
(c)  Tamil Nadu
(d)  Kerala

Answer

Right answer: b.

30. The executive power of the Union of India extends to borrowing upon the security of the _____

(a)  Consolidated Fund of India
(b)  Contingency Fund of India
(c)  General Account of India
(d)  Revenue Account of India

Answer

Right answer: a.

31. Which of the following tissues can be donated?

(I) Cornea
(II)  Bone
(III) Heart Valve
(IV)  Blood vessels

(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

32. Which of the following statements are true?

(I) La Niña is characterized by unusually cold ocean temperatures in the Equatorial Pacific
(II)  El Niño, is characterized by unusually warm ocean temperatures in the Equatorial Pacific

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

33. Which of the following statements are true?

(I) The Desert National Park is the most important site for the long-term survival of the Great Indian Bustard 
(II)  The Thar desert is the most thickly populated desert in the world

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

34. The Kanchi and Karkari rivers are chief tributaries of which of the following river?

(a)  Subarnarekha
(b)  Ghaghra
(c)  Mahanadi
(d)  Tapi

Answer

Right answer: a.

35. Which of the following statements are true?

(I) Long-term exposure to arsenic from drinking-water and food can cause cancer and skin lesions
(II)  Arsenic is naturally present at high levels in the groundwater of a number of countries

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

36. Which of the following was associated with the journal, Indian Sociologist?

(a)  Madame Cama
(b)  Dadabhai Naoroji
(c)  Lala Hardyal
(d)  Shyamji Krishna Varma

Answer

Right answer: d.

37. Which country ranks 1 on the latest Global Competitiveness Index?

(a)  Switzerland
(b)  Singapore
(c)  United States of America
(d)  Germany

Answer

Right answer: a.

38. Which of the following statements about Mission Raftaar project are true?

(I) Under this project measures are being taken to raise average speed of both passenger carrying trains and freight carrying trains
(II)  For a focused action, Golden Quadrilateral routes along with diagonals have been taken up for initial emphasis

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

39. Which of the following statements about the Indian Bridge Management System (IBMS) are true?

(I) IBMS is the largest platform in the world owned by a single owner, with database that could exceed 1,50,000 bridge structures
(II)  During inventory creation each bridge is assigned a unique identification number based on latitude-longitude

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

40. The proposed Sagar port project is located in which state?

(a)  Odisha
(b)  West Bengal
(c)  Gujarat
(d)  Maharashtra

Answer

Right answer: b.

41. Nannaya is considered to be the first poet in which language?

(a)  Kannada
(b)  Telugu
(c)  Malayalam
(d)  Tamil

Answer

Right answer: b.

42. The Kimberley Process Certification Scheme pertains to which of the following?

(a)  Preventing trade in ivory
(b)  Preventing trade in endangered species of plants and animals
(c)  Stopping the trade in conflict diamonds
(d)  Preventing human rights abuses in conflict zones

Answer

Right answer: c.

43. Which of the following statements about Petroleum, Chemicals and Petrochemicals Investment Region (PCPIR) are true?

(I) A PCPIR would be a specifically delineated investment region with an area of around 250 square kilometers
(II)  A PCPIR would be planned for the establishment of manufacturing facilities for domestic and export led production in petroleum, chemicals & petrochemicals
(III) A PCPIR would be a combination of production units, public utilities, logistics, environmental protection mechanisms, residential areas and administrative services

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

44. Which of the following statements about Prefabrication are true?

(I) Prefabrication is the assembly of buildings or their components at a location other than the building site
(II)  Prefabrication controls construction costs by economizing on time, wages, and materials
(III) Prefabricated units may include doors, stairs, room-sized components, and even entire buildings

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

45. Freedom to manage religious affairs enshrined in Article 26 of the Constitution of India is subject to which of the following?

(I) Public Order
(II)  Security of the State
(III) Morality
(IV)  Health

(a)  I, II and III
(b)  I, III and IV
(c)  II, III and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: b.

46. Which of the following were early centres of painting in the Deccan, during the 16th and 17th centuries?

(I) Ahmednagar
(II)  Bijapur
(III) Golconda
(IV)  Mysore

(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: a.

47. Which of the following statements about FARC are true?

(I) The Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC, after the initials in Spanish) are Colombia's largest rebel group
(II)  While the FARC have some rural groups, they have always been an overwhelmingly urban organization

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

48. Which of the following statements about the European Parliament are true?

(I) The Members of the European Parliament are directly elected by voters in all Member States
(II)  The Parliament acts as a co-legislator, sharing with the Council the power to adopt and amend legislative proposals and to decide on the EU budget

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

49. Which of the following statements about the eye (of a hurricane) are true?

(I)  The eye is the point about which the rest of the storm rotates and where the highest surface pressures are found in the storm
(II)  The eye is found at the center and is between 20-50 km in diameter

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

50. Which of the following statements are true?

(I) Mumbai Inter-Bank Offer Rate (MIBOR) and Mumbai Inter-Bank Bid Rate (MIBID) are the benchmark rates at which Indian banks lend and borrow money to each other
(II)  MIBID is the rate at which banks would like to borrow from other banks and MIBOR is the rate at which banks are willing to lend to other banks

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

51. Which of the following statements about the Sendai Framework are true?

(I)   The Sendai Framework is a 15-yearbinding agreement which recognizes that the State has the primary role  in reducing disaster risk
(II)  Public and private investment in disaster risk prevention and reduction is one of four priorities for action under this framework

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

52. Which of the following statements about Agricultural Labourer(s) are true?

(I)   An Agricultural Labourer works on another person's land for wages in money or kind or share
(II)  An Agricultural Labourerhas no risk in the cultivation other than wages in money or kind or share
(III) An Agricultural Labourer has no right of lease or contract on land on which she/he works

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

53. Chhakri is a regional form of music in which of the following states?

(a)  Jammu & Kashmir
(b)  Himachal Pradesh
(c)  Punjab
(d)  Haryana

Answer

Right answer: a.

54. As per the provisions of Tenth Schedule of the Constitution of India, a member of a House who has been elected as an independent candidate shall be disqualified from being a member of the House if

(a)  hejoins any political party after such election
(b)  he joins any political party before the expiry of six months from the date on which he takes his seat
(c)  he joins any political party after the expiry of six months from the date on which he takes his seat
(d)  he joins any political party before the expiry of one year from the date on which he takes his seat

Answer

Right answer: a.

55. Which of the following statements about the International Court of Justice are true?

(I)   It decides, in accordance with international law, disputes of a legal nature that are submitted to it by States
(II)   It gives advisory opinions on legal questions at the request of the organs of the United Nations or specialized agencies authorized to make such a request

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

56. Which of the following statements about molecular-level machines are true?

(I)   A MLM is an assembly of a distinct number of molecular components that are designed to perform machine-like movements
(II)  These movements are a result of an appropriate external stimulation

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)   Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

57. A technology that significantly alters the way businesses operate is called

(a)  Disruptive technology
(b)  Information technology
(c)  Molecular technology
(d)  Commercial technology

Answer

Right answer: a.

58.  Nuakhai is an agricultural festival mainly observed by people of which of the following states?

(a)  Odisha
(b)  Jharkhand
(c)  Bihar
(d)  West Bengal

Answer

Right answer: a.

59.  Which of the following is/are targets of the Global Leprosy Strategy 2016-2020?

(I)   Zero countries with legislation allowing discrimination on basis of leprosy
(II)  Reduction of new leprosy cases with Grade 2 Disability to zero

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

60.  Which of the following statements about the Giant Panda are true?

(I)   The species is restricted to isolated patches of bamboo forests in China
(II)  Hunting remains the gravest threat to the survival of the species.

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

61.  World Nomad Games were recently held in which country?

(a)  Turkey 
(b)  Kazakhstan
(c)  Kyrgyzstan 
(d)  Azerbaijan

Answer

Right answer: c.

62.  DMH-11 is the name of a genetically modified variety of

(a)  Cotton
(b)  Mustard
(c)  Wheat
(d)  Rice

Answer

Right answer: b.

63.  Which of the following statements are true?

(I)   The present geological epoch is called the Anthropocene
(II)  Anthropocene relates to mass extinction of plant and animal species caused by human beings

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

64.  Which of the following statements about Parabens are true?

(I)   Parabens are among the most commonly used preservatives in cosmetic products. 
(II)  Typically, more than one parabens are used to provide preservation against a broad range of microorganisms

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

65.  Which of the following statements about Dumping are true?

(I)   If a company exports a product at a price lower than the price it normally charges on its own home market, it is said to be dumping
(II)  The WTO Agreement regulates the actions of companies engaged in dumping
(III) The WTO Agreement disciplines anti-dumping actionswhich is often called the ‘Anti-dumping Agreement’

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: b.

66.  What is the collective name for land-use systems and technologies where woody perennials (trees, shrubs, palms, bamboos, etc.) are deliberately used on the same land-management units as agricultural crops and/or animals?

(a)  Social forestry
(b)  Mixed farming
(c)  Agro-forestry
(d)  Urban forestry

Answer

Right answer: c.

67.  Which of the following statements about Bio-fertilizers are true?

(I)   Bio-fertilizers are preparations containing living cells or latent cells of efficient strains of microorganisms
(II)  Bio-fertilizers help crop plants’ uptake of nutrients by the interactions of such cells in the rhizosphere
(III) Bio-fertilizers accelerate certain microbial processes in the soil which augment the extent of availability of nutrients in a form easily assimilated by plants

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

68.  As per the Charter of the Commonwealth which of the following values and aspirations unite the Commonwealth?

(I)   Democracy
(II)  Human Rights
(III) Rule of Law
(IV)  Free Trade

(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: a.

69.  Fixed Term Employment has recently been introduced in which of the following sectors?

(a)  Tea Estates
(b)  Apparel manufacturing
(c)  Business Process Outsourcing
(d)  Electronics manufacturing

Answer

Right answer: b.

70.  Arrange the following BRICS economies in descending (biggest to smallest) order of their GDP on Purchasing Power Parity (PPP) terms

(I)   Brazil
(II)  Russia
(III) India
(IV)  China
(V) South Africa

(a)  (IV)-(I)-(III)-(II)-(V)
(b)  (IV)-(II)-(III)-(I)-(V)
(c)  (IV)-(III)-(II)-(I)-(V)
(d)  (III)-(IV)-(II)-(I)-(V)

Answer

Right answer: c.

71.  Which of the following statements are true?

(I)   The emergence of modern Indian languages owes its origin to local differences in Prakrit growing more and more pronounced
(II)  The most powerful trend of medieval Indian literature between 1000 and 1800 A.D. is devotional (bhakti) poetry 

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

72.  The Macro-economic Framework Statement contains an assessment regarding which of the following?

(I)   Expected GDP growth rate
(II)  Fiscal balance of the Central Government
(III) External sector balance of the economy

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

73.  Which of the following are essential requirements for wakf?

(I)   The permanent dedication of any movable or immovable property
(II)  theperson should be professing Islam
(III) thepurpose should be recognised by the Muslim law as pious, religious or charitable

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

74.  Which of the following are essential characteristics of a world class institution deemed to be university?

(I)    Highly qualified faculty, with freedom to hire from across the world
(II)   A fixed proportion of international students
(III)  High levels of funding

(a)   I and II
(b)   I and III
(c)   II and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: b.

75.  Which of the following statements are true?

(I)    The Norwegian Nobel (Peace Prize) Committeeis responsible for selecting the Nobel Peace Prize laureates
(II)   This committee is composed of five members appointed by the Prime Minister of Norway

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

76.  What is the failure of (many) resource-rich countries to benefit fully from their natural resource wealth called?

(a)   Prisoner’s dilemma
(b)   Resource curse
(c)   Stunted growth
(d)   Resource crowd-out

Answer

Right answer: b.

77.  Which of the following countries is separated from Africa by Alboran Sea and Balearic Sea?

(a)   Italy
(b)   Greece
(c)   Spain
(d)   France

Answer

Right answer: c.

78.  The maximum reproductive capacity of an organism under optimum environmental conditions is called

(a)   Biotic component
(b)   Biological dispersal
(c)   Biotic potential
(d)   Speciation

Answer

Right answer: c.

79.  Which of the following statements about the Aadhaar Payment Bridge System (APBS) are true?

(I)    APB System is used by the Government Departments and Agencies for the transfer of benefits and subsidies under Direct Benefit Transfer (DBT) scheme
(II)   Bank account seeded with Aadhaar number of the customer in the Core Banking System of the bank becomes an Aadhaar Enabled Bank Account (AEBA)

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

80.  Which of the following is the theme of the International Literacy Day 2016?

(a)    Reading the Past, Writing the Future
(b)   Literacy and Sustainable Societies
(c)    Literacy and Sustainable Development
(d)   Literacies for the 21st Century

Answer

Right answer: a.

81.  The McArthur river mine is known for deposits of which of the following?

(a)    Gold
(b)   Silver
(c)    Bauxite
(d)   Uranium

Answer

Right answer: d.

82.  The concept of connecting devices with an on and off switch to the Internet and/or to each other is called

(a)    Broadband
(b)   Internet of Things
(c)    Smart-Home
(d)   Bluetooth

Answer

Right answer: b.

83.  Precision Medicine takes into account which of the following?

(I)    Individual variability in genes
(II)   Environment
(III)  Lifestyle

(a)   I and III
(b)   I and II
(c)   II and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: d.

84.  The term Karewa refers to an unconsolidated to semi – consolidated __ and ___ conglomerate sequence.

(a)   Sand and humus
(b)   Humus and clay
(c)   Sand and clay
(d)   Clay and black soil

Answer

Right answer: c.

85.  Which of the following statements about Qualified Institutional Placement (QIP) are true?

(I)    QIP is largely a fund-raising tool for companies both listed (on stock exchanges) and unlisted.
(II)   QIP involves raising finance through the issue of securities.

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

86.  Specific Absorption Rate (SAR) is a measure of the rate of _____ energy absorption by the body from the source being measured

(a)   Radioactivity
(b)   Radiofrequency
(c)   Radiation
(d)   Electromagnetic

Answer

Right answer: b.

87.  Mirak Mirza Ghiyath is considered to the architect of which of the following monuments?

(a)   Agra Fort
(b)   Humayun’s tomb
(c)   Taj Mahal
(d)   Safdarjung’s tomb

Answer

Right answer: b.

88.  Which of the following statements are true?

(I)    Dopamine is involved in reward, motivation, the experience of pleasure, and motor function
(II)   The ability of drugs such as Methamphetamine to release dopamine rapidly in reward regions of the brain produces the euphoric “rush” or “flash” that many users experience

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

89.  Which of the following statements about the International Monetary and Finance Committee (IMFC) are true?

(I)    IMFC advises and reports to the International Monetary Fund(IMF) Board of Governors on the supervision and management of the international monetary and financial system
(II)   IMFC considers proposals by the Executive Board to amend the Articles of Agreement
(III)  By virtue of formal decision-making powers, IMFC has become a key instrument for providing strategic direction to the work and policies of IMF

(a)   I and II
(b)   I and III
(c)   II and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: a.

90.  The application of biological methods and systems found in nature to the study and design of engineering systems and modern technology is called

(a)   Bioengineering
(b)   Bionics
(c)   DNA engineering
(d)   Bio informatics

Answer

Right answer: b.

91.  Which of the following statements about Great Balls of Fire (GBF) are true?

(I)    GBF are super-hot blobs of gas which were detected by the Hubble Space Telescope
(II)   Each as massive as planet Mars, the GBF have continued to grow once every 8.5 years for at least the past 400 years

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

92.  Which of the following statements about the Guarantee Redemption Fund (GRF) are true?

(I)    The purpose of GRF is redemption of guarantees given to Central Public Sector Enterprises etc. by the Union Government whenever such guarantees are invoked
(II)   The GRF is fed through budgetary appropriations with an annual provision in the Budget Estimates 

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

93.  The civil defence members of which of the following countries are called White Helmets?

(a)   Syria
(b)   Jordan
(c)   Lebanon
(d)   Sudan

Answer

Right answer: a.

94.  Which of the following statements are true?

(I)    In India, the Agricultural Year runs from July to June
(II)   Rabi crops include groundnut  
(III)  Kharif crops include mustard

(a)   Only I
(b)   I and II
(c)   I and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: a.

95.  Which of the following statements about the National Academic Depository (NAD) are true?

(I)    NAD can be accessed online by all authorised verifiers including Banks
(II)    NAD is a complete system for Issuing Online Certificates to students

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

96.  The Strategic Plan for the rural drinking water sector for the period 2011 to 2022 aims at ensuring that every rural person has enough safe water for which of the following purposes?

(I)    Drinking
(II)   Cooking
(III)  Other domestic needs
(IV) Livestock

(a)   I and II
(b)   I, II and III
(c)   I, III and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

97.  Which of the following statements about ‘Special Category State’ is true?

(I)    The concept of a special category state was first introduced by the 5th Finance Commission
(II)   The rationale for special status is that certain states, because of inherent features, have a low resource base and cannot mobilize resources for development

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

98.  Which of the following statements about Brucellosis are true?

(I)    Brucellosis is a viral disease caused by various Brucella species
(II)   Brucellosis mainly infects cattle

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

99.  Which of the following are function of National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA)?

(I)    To collect data on production, exports and imports, market share of individual companies, profitability of companies for bulk drugs and formulations
(II)   To undertake relevant studies in respect of pricing of drugs/ pharmaceuticals
(III)  To render advice to the Central Government on changes/ revisions in the drug policy

(a)   I and II
(b)   I and III
(c)   II and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: d.

100.  Which of the following was initiated in 2002 in response to the clear need for a forum comprising the Asia-Pacific’s defence ministers?

(a)   Shangri-La Dialogue
(b)   International Dialogue on Peace-building
(c)   Berlin Dialogue
(d)   Davos Dialogue

Answer

Right answer: a.

101. Which of the following is the Chairperson of the National Dairy Development Board (NDDB)?

(a)  T. Nanda Kumar
(b)  Dilip Rath
(c)  Dr. Amrita Patel
(d)  Jethabhai Patel

Answer

Right answer: b.

102. Which of the following are duties of the Indian Coast Guard?

(I)   Prevention and control of marine pollution
(II)  Assisting the Customs and other authorities in anti-smuggling operations
(III) Collection of scientific data

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

103. The high-altitude research station in Himalaya called HIMANSH is located in which of the following states?

(a)  Jammu & Kashmir
(b)  Himachal Pradesh
(c)  Uttarakhand
(d)  Sikkim

Answer

Right answer: b.

104. Belawan is a port city on which of the following islands?

(a)  Sumatra
(b)  Java
(c)  Bali
(d)  Sulawesi

Answer

Right answer: a.

105. As per Article 38(2) the State shall endeavour to eliminate inequalities in which of the following?

(I)   Status
(II)  Facilities
(III) Opportunities

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

106. Which of the following statements about the Swayam Siddha scheme are true?

(I)   It is an integrated women’s empowerment scheme structured as a self-help group
(II)  The most important component of the scheme is the formulation, implementation and monitoring of block-specific composite projects for 4-5 years

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

107. Which of the following statements about Radiation Sickness are true?

(I)   Regions of the body most vulnerable to high-energy radiation are cells in the lining of intestinal tract, including stomach and the blood cell-producing cells of bone marrow
(II)  Common exposures to low-dose radiation, such as X-ray or CT examinations, don't cause radiation sickness

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

108. Which of the following statements about the Janani Suraksha Yojna (JSY) are true?

(I)   JSY is a safe motherhood intervention under the National Rural Health Mission (NRHM)
(II)  The scheme is under implementation in all states and Union Territories
(III) Special focus is on Low Performing States namely Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Bihar, Jharkhand, Rajasthan, Odisha, Assam and Jammu & Kashmir

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

109. The Yalu and Tumen rivers divide which of the following countries?

(a)  China and Mongolia
(b)  China and North Korea
(c)  North Korea and South Korea
(d)  China and Russia

Answer

Right answer: b.

110. Rights accruing to a person by reason of the abolition of untouchability by article 17 of the Constitution of India are called

(a)  Civil Rights
(b)  Social Rights
(c)  Tribal Rights
(d)  Fundamental Rights

Answer

Right answer: a.

111. Which of the following statements about the Sensex are true?

(I)   Sensex is based on stock prices of 30 companies
(II)  Stock prices of companies listed on the National Stock Exchange are taken into account

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

112. Lasalgaon is known for the wholesale market of which of the following?

(a)  Onion
(b)  Tomato
(c)  Potato
(d)  Sugar

Answer

Right answer: a.

113. Which of the following statement(s) about Ozone in the air we breathe is/are true?

(I)   Ozone can cause the muscles in the airways to constrict, trapping air in the alveoli.
(II)  People with reduced intake of Vitamin C and E are at greater risk from ozone exposure

(a)  Only I
(b)  ‘Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

114. Which of the following statements are functions of the Indian Council for Social Science Research (ICSSR)?

(I)   Arrange for technical training in research methodology
(II)  Co-ordinate research activities and encourage programs for interdisciplinary research

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

115. Under the Right to Information Act, 2005, the State Chief Information Commissioner is appointed by the Governor on the recommendation of a committee consisting of which of the following?

(I)   Chief Minister
(II)   Leader of Opposition in the Legislative Assembly
(III) Home Minister of the State
(IV) Cabinet minister nominated by the Chief Minister

(a)  I, II and III
(b)  I, II and IV
(c)  I, III and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: b.

116. What is the primary objective of the National Mission for Sustaining the Himalayan Eco-system?

(a)  Networking of knowledge institutions engaged in studies on Himalayan Ecosystem
(b)  Studying of traditional knowledge systems for community participation in adaptation, mitigation and coping mechanisms
(c)  Evaluation of policy alternatives for regional development plans
(d)  To develop a sustainable national capacity to continuously assess the health status of the Himalayan Ecosystem

Answer

Right answer: d.

117. Which of the following are characteristics of a Public Good?

(I)   The cost of keeping non-payers from enjoying the benefits of Public Good are prohibitive
(II)  Consumption of a Public Good by one person does not reduce its availability for others

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

118. Poverty and Un-British rule in India was authored by

(a)  Dadabhai Naoroji
(b)  Dinshaw Wacha
(c)  Phirozeshah Mehta
(d)  S.N. Bannerjee

Answer

Right answer: a.

119.   Which of the following former Presidents of India authored the books Industrial Relations and Labour Problems in Indian Industry?

(a)   V.V. Giri
(b)   Zakir Hussain
(c)   Fakhruddin Ali Ahmed
(d)   Moh’d Hidayatullah

Answer

Right answer: a.

120.   The Travel & Tourism Competitiveness Index (TTCI) is issued by which of the following?

(a)   World Bank
(b)   UNESCO
(c)   World Economic Forum
(d)   UNCTAD

Answer

Right answer: c.

121.   Which of the following statements are true?

(I)    Lakshadweep Sea is the cooling source of Kudankulam Nuclear Power Plant
(II)   VVER reactor has been used in Kudankulam Nuclear Power Plant

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

122.   The coastal city of Sirte is situated in which of the following countries?

(a)   Libya
(b)   Yemen
(c)   Syria
(d)   Sudan

Answer

Right answer: a.

123.   Which of the following statements about Persistent Organic Pollutants (POP) are true?

(I)    POP are resistant to environmental degradation through chemical, biological and photolytic processes
(II)   The Stockholm convention aims to protect human health and the environment from persistent organic pollutants

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

124.   Which of the following statements about Nirbhaya Fund are true?

(I)    The Nirbhaya fund is being administered by the Department of Economic Affairs, Ministry of Finance
(II)   The Nirbhaya fund can be utilized for projects for woman safety and security.

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

125.   The LIGO-India project is associated with which of the following?

(a) Detection of gravitational waves
(b) Eradication of dengue
(c)  Climate change
(d) E-learning

Answer

Right answer: a.

126.   Which of the following statements about the Global Environmental Facility (GEF) are true?

(I)    The Global Environment Facility (GEF) was established on the eve of the 1992 Rio Earth Summit
(II)   The World Bank is one of the GEF’s 18 implementing partners
(III)  The GEF would provide additional grants to cover the additional costs associated with transforming a project with national benefits into one with global environmental benefits

(a)   I and II
(b)   I and III
(c)   II and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: d.

127.   Which of the following are objectives of the National AYUSH mission?

(I)    To provide cost effective AYUSH Services, with a universal access
(II)   To strengthen institutional capacity at the state level through upgrading AYUSH educational institutions
(III)  Support cultivation of medicinal plants by adopting Good Agricultural Practices

(a)   I and II
(b)   II and III
(c)   I and III
(d)   I, II and III

Answer

Right answer: d.

128. Which of the following statements about the Chakma ethnic group is/are true?

(I)   This group is concentrated in the Chittagong Hill tracts
(II)  Most of the Chakmas profess Buddhism

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

129. Which of the following is the theme for this year's International Day of the Girl (11 October)?

(a)   Girls’ Progress equals Goals’ Progress: What Counts for Girls
(b)  Innovating for girl's education
(c)  Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence
(d)  The Power of Adolescent Girl: Vision for 2030

Answer

Right answer: a.

130. Which of the following are objectives of the Venture Capital Fund Scheme for Scheduled Caste?

(I)   To promote entrepreneurship amongst the Scheduled Caste who are oriented towards innovation and growth technologies
(II)   To provide concessional finance to the scheduled caste entrepreneurs
(III) To increase financial inclusion for SC entrepreneurs and to motivate them for further growth of SC communities

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

131. The Poorab or Banaras and the Punjab style, which is more mercurial, are styles of which of the following?

(a)  Dhrupad
(b)  Khyal
(c)  Tappa
(d)  Thumri

Answer

Right answer: d.

132. As per Article 130 of the Constitution of India, the Supreme Court shall sit in Delhi or in such other place or places, as the _____ may, with the approval of the ____, from time to time, appoint

(a)  President; Chief Justice of India
(b)  Chief Justice of India; President
(c)  President; Parliament
(d)  Chief Justice of India; Parliament

Answer

Right answer: b.

133. Which of the following statements are true?

(I)   A warm front is the transition zone where a warm air mass replaces a cold air mass
(II)  Warm fronts generally move from southwest to northeast
(III) The air behind a warm front is warmer and moister than the air ahead of it

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

134. Universal Declaration of Human Rights prohibits distinction on the basis of which of the following?

(I)   Race
(II)  Colour
(III) Religion
(IV) Caste

(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: a.

135. The Reserve Bank of India defines a financial conglomerate(FC) as a cluster of companies belonging to a Group which has significant presence in at least two of which of the following financial market segments?

(I)   Banking
(II)  Insurance
(III) Mutual Fund
(IV) NBFC
(V) Credit rating

(a)  I, II and III
(b)  I, II, III and V
(c)  I, II, III and IV
(d)  I, II, III, IV and V

Answer

Right answer: c.

136. Padur, the site of one of three strategic crude oil storages in India is situated in which of the following states?

(a)  Kerala
(b)  Tamil Nadu
(c)  Karnataka
(d)  Andhra Pradesh

Answer

Right answer: c.

137. Dynamic Positioning System enables a ship to

(a)  Scan the sea-bed for wreckage
(b)   Stay on course
(c)  Locate pirate vessels
(d)  Locate resources on sea-bed

Answer

Right answer: b.

138. Which of the following statements about Platelets are true?

(I)   Platelets are the cells that bind together when they recognize damaged blood vessels and cause blood to clot
(II)  Normal platelet count ranges from 150,000 to 450,000 platelets per microliter of blood

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

139. Catalonia is an autonomous community in which of the following countries?

(a)  Portugal
(b)  Spain
(c)  France
(d)  Italy

Answer

Right answer: b.

140. A generic drug is identical to a brand name drug in which of the following aspects?

(I)   Dosage form
(II)  Quality
(III) Safety
(IV) Strength

(a)  I, II and III
(b)  I, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

141. Which of the following statements about Monosodium Glutamate (MSG) are true?

(I)   MSG is the sodium salt of glutamic acid which is naturally present in our bodies
(II)  MSG occurs naturally in many foods, such as tomatoes and cheeses
(III) The glutamate in MSG is chemically indistinguishable from glutamate present in food proteins

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

142. Which of the following statements about the Inter-State Council are true?

(I)   The President may, by order, establish such a Council
(II)  The Council consists of (among others) Governor(s) of State(s) under President’s rule

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

143. Which of the following statements are true?

(I)   Asokan edicts are, so far, the earliest decipherable inscriptions, available in India
(II)  Brahmi script is the precursor to all the later period scripts written in Sanskrit, Prakrit and Dravidian languages

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

144. Which of the following statements about the recently created Higher Education Financing Agency (HEFA) are true?

(I)   HEFA would be jointly promoted by the identified Promoter and the Ministry of Human Resource Development 
(II)  HEFA would raise funds for infrastructure and development of world class laboratories in IITs/IIMs/NITs and such other institutions
(III) HEFA would also mobilise CSR funds from PSUs/Corporates for promoting research and innovation in these institutions on grant basis

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

145. Which of the following statements about the Technical Education Quality Improvement Program (TEQIP) are true?

(I)   TEQIP commenced in 2003 with World Bank assistance as a long-term program to be implemented in three phases
(II)  The third phase of TEQIP will cover all Government / Government aided engineering institutes

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

146. Arrange the following sub-groups within the Consumer Food Price Index in descending order of weights assigned to them:

(I)   Vegetables
(II)  Milk and products
(III) Oils and fats
(IV) Cereals and products

(a)  IV-II-I-III
(b)  I-II-III-IV
(c)  IV-I-II-III
(d)  IV-I-III-II

Answer

Right answer: a.

147. Which of the following are the aims of tilting technology used in trains?

(I)   Increasing travelling speed around curves
(II)  Lower consumption of power
(III) Maintaining passenger comfort levels

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: b.

148. The S4A scheme relates to which of the following sectors?

(a)  Entrepreneurship
(b)  Banking
(c)  Public Health
(d)  Textiles

Answer

Right answer: b.

149. Flushing Meadows is the venue of which of the following lawn tennis tournaments?

(a)  Australian Open
(b)  French Open
(c)  US Open
(d)  Wimbledon

Answer

Right answer: c.

150. Which of the following statements about the National Payments Corporation of India (NPCI) are true?

(I)    NPCI is promoted by 10 Public Sector Banks
(II)   NPCI is an umbrella organization for all retail payments system in India

(a)   Only I
(b)   Only II
(c)   Both I and II
(d)   Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

151. Arrange the following in descending order of the weight assigned to each in the Index of Industrial Production (IIP)?

(I)  Mining & Quarrying
(II) Manufacturing
(III) Electricity

(a)  I-II-III
(b)  II-I-III
(c)  III-I-II
(d)  II-III-I

Answer

Right answer: b.

152. What is an Under-water locator beacon (‘ULB’)?

(a)  a device fitted to aviation flight recorders
(b)  a device fitted to an oil rig
(c)  a device fitted to fishing vessels
(d)  a device fitted to sluices of dams

Answer

Right answer: a.

153. Which of the following statements about the Maternity Benefits (Amendment) Bill, 2016 are true?

(I)  This Bill provides for maternity leave for biological mothers, commissioning mothers and adopting mothers
(II) This Bill states that every establishment having hundred or more employees shall have the facility of crèche

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: a.

154. Which is the first state to ratify the Constitution 122nd Amendment Bill on GST?

(a)  Madhya Pradesh
(b)  Gujarat
(c)  Assam
(d)  Haryana

Answer

Right answer: c.

155. Which of the following is the author/translator duo of The Vegetarian?

(a)  Han Kang; Deborah Smith
(b)  José Eduardo Agualusa; Daniel Hahn
(c)  Elena Ferrante; Ann Goldstein
(d)  Yan Lianke; Carlos Rojas

Answer

Right answer: a.

156. Which of the following statements about the Constituent Assembly of India are true?

(I)  The members of the Constituent Assembly were elected by the provincial assemblies by a single, transferable-vote system of proportional representation
(II) Jawaharlal Nehru was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

157. Which of the following roughly separates the Amindivi Islands from the Laccadive Islands?

(a)  9th parallel north
(b)  10th parallel north
(c)  11th parallel north
(d)  12th parallel north

Answer

Right answer: c.

158. Inventory model and marketplace model are phrases mostly used in connection with

(a)  E-commerce
(b)  Horticulture
(c)  Manufacturing
(d)  News reporting

Answer

Right answer: a.

159. Which of the following statements about the Price Stabilisation Fund scheme are true?

(I)  It promotes direct purchase from farmers /farmers’ associations at farm gate/Mandi
(II) It maintains a strategic buffer stock that would discourage hoarding and unscrupulous speculation
(III) It protects consumers by supplying such commodities at reasonable prices through calibrated release of stock

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

160. Which of the following are the key objectives of the Jan Aushadhi scheme?

(I)  Creating demand for low-priced generic medicines
(II) Reducing unit cost of treatment per person
(III) Encourage doctors to prescribe generic medicines

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

161. Which of the following statements about Cupping Therapy are true?

(I)  Cupping therapy is a form of alternative medicine in which a local suction is created on the skin
(II) Cupping therapy is a part of traditional Chinese medicine

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

162. Which of the following statements about Open Market Operations (‘OMO’) undertaken by the Reserve Bank of India (‘RBI’) are true?

(I)  OMO refers to buying and selling of government securities by RBI
(II) OMOs are undertaken by RBI to regulate short-term money supply

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

163. The 63rd National Film Award for best direction was won by

(a)  Srijit Mukherji
(b)  Sanjay Leela Bhansali
(c)  Hansal Mehta
(d)  Shivaji Lotan Patil

Answer

Right answer: b.

164. Which of the following statements about USSD based Mobile Banking are true?

(I)  In order to use USSD based Mobile Banking there is no need to download any application on a mobile phone
(II)  USSD based Mobile Banking offers basic banking facilities like Money Transfer, Bill Payments, Balance Enquiries, Merchant payments etc.

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

165. Hidden hunger is attributed to which of the following?

(a)  Hunger among disenfranchised groups
(b)  Deficiency of micro-nutrients
(c)  Malnutrition among infants
(d)  Deficiency of macro-nutrients

Answer

Right answer: b.

166. Which of the following are sub-missions of the National Livestock Mission?

(I)  Fodder and Feed Development
(II) Livestock Development
(III) Pig Development in North-Eastern Region
(IV)  Skill Development, Technology Transfer and Extension

(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, III and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

167. Which of the following statements are true?

(I)  Palm oil offers a far greater yield at a lower cost of production than other vegetable oils
(II) Palm oil is used in food products, detergents, cosmetics and, to a small extent, biofuel

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

168. Which of the following statements are true?

(I)  There are four types of influenza viruses: A, B, C and D
(II) Influenza D viruses primarily affect cattle and are not known to infect or cause illness in people

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

169. Which of the following is within the scope of information as defined in the Right to Information Act, 2005?

(I)  records
(II) documents
(III) samples
(IV)  models

(a)  I, II and III
(b)  I, III and IV
(c)  II, III and IV
(d)  I, II, III and IV

Answer

Right answer: d.

170. Which of the following statements are true?

(I)  Marriage and divorce, adoption, wills, joint family and partition are part of Union List of Seventh Schedule of the Constitution of India
(II) Article 44 of the Constitution of India provides that the State shall endeavour to secure for the citizens a uniform civil code throughout the territory of India excluding the state of Jammu and Kashmir

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: d.

171. Which of the following statements about the Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy (HELP) adopted by Government of India on 10.03.2016 are true?

(I)  Present fiscal system of production sharing contract (PSC) is replaced by an easy to administer ‘revenue sharing model’
(II) Exploration Phase for onshore areas have been increased from 7 years to 8 years and for offshore, increased from 8 years to 10 years

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

172. Which of the following statements about the Bank Boards Bureau (BBB) are true?

(I)  The Bureau will recommend selection of heads of Public Sector Banks and Financial Institutions
(II) The Bureau will help Banks in developing strategies and capital raising plans

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

173. Which of the following are functions of the World Anti Doping Agency (WADA)?

(I)   Overseeing acceptance, implementation and compliance of the World Anti-doping Code
(II)  Scientific research, publishing the annual List of Prohibited Substances and Methods, and managing laboratory accreditation.
(III) Preventative methods such as values-based education programs targeted at young athletes

(a)  I and II
(b)  II and III
(c)  I and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

174. ______ aims to safeguard the health of women and children by providing them with  clean cooking fuel

(a)  Pradhan Mantri Ujjwala Yojna
(b)  Pradhan Mantri Sabla Yojna
(c)  Pradhan Mantri Swachh Indhan Yojna
(d)  None of the above

Answer

Right answer: a.

175. Which of the following statements are true?

(I)  H5N1 is a type of influenza virus that causes a highly infectious, severe respiratory disease in birds called avian influenza
(II) Almost all cases of H5N1 infection in people have been associated with close contact with infected live or dead birds

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

176. Devendra Jhajharia is an an Indian Paralympic player in which of the following disciplines?

(a)  Javelin throw
(b)  Hammer throw
(c)  Discuss throw
(d)  High jump

Answer

Right answer: a.

177. Which of the following statements about the Chiefs of Staff Committee are true?

(I)  The Chiefs of Staff are the authority for advising the Defence MInsiter and the Cabinet Committee on Political Affairs on all military matters which require ministerial consideration
(II) COSC consists of: Chief of the Army Staff, Chief of the Naval Staff, Chief of the Air Staff and  Chief of Integrated Defence Staff

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

178. Engineers Day is celebrated on the birth anniversary of

(a)  Sir M. Visvesvaraya
(b)  Jamshedji Tata
(c)  Madan Mohan Malviya
(d)  Jawaharlal Nehru

Answer

Right answer: a.

179. The World Hindi Secretariat is a bilateral imitative of the Government of India and Government of

(a)  Fiji
(b)  Mauritius
(c)  Guyana
(d)  Kenya

Answer

Right answer: b.

180. The Maharshi Badrayan Vyas Samman is conferred once a year on the Independence Day in recognition of substantial contribution in the field of:

(I)  Sanskrit
(II) Pali
(III) Prakrit
(IV)  Arabic
(V) Persian

(a)  I, II and III
(b)  I,II, IV and V
(c)  II, III and V
(d)  I, II, III, IV and V

Answer

Right answer: d.

181. What is Duo Skin?

(a)  A temporary tattoo that can be used to control connected devices
(b)  Skin tissue regenerated using stem cells
(c)  A new substance used in regenerative surgery
(d)  A virtual reality device that be planted on lenses of spectacles

Answer

Right answer: a.

182. Which of the following statements about Mosul are true?

(I)Mosul is situated on the banks of river Euphrates
(II)  Mosul is renowned for a style of miniature painting

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

183. What is the TRI-NETRA system?

(a)  Imaging system for trains
(b)  Imaging system for law enforcement agencies
(c)  Suite of softwares for technical intelligence
(d)  Campaign for unfurling of India’s national flag

Answer

Right answer: a.

184. Which is India’s first “Mixed World Heritage Site” on the UNESCO World Heritage List?

(a)   Khangchendzonga National Park
(b)  Kaziranga Wildlife Sanctuary
(c)  Great Himalayan National Park
(d)  Sundarbans National Park

Answer

Right answer: a.

185. Kigali Agreement pertains to which of the following?

(a)  Trade in Endangered species
(b)  Women empowerment
(c)  Sustainable development
(d)  Global warming

Answer

Right answer: d.

186. Which of the following statements about Japanese Encaphilitis (JE) are true?

(I)  JE virus is a flavivirus related to dengue, yellow fever and West Nile viruses
(II) JE virus is transmitted to humans through bites from infected mosquitoes of the Culex species

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.

187. The Global Warming Potential of which of the following gases (over time horizons of 20 years, 100 years and 500 years) is assumed to be 1?

(a)  Carbon Dioxide
(b)  Methane
(c)  Nitrous Oxide
(d)  HFC-23

Answer

Right answer: a.

188. The Freedom to manage religious affairs as per Article 26 of the Constitution of India includes which of the following?

(I)  Right of every religious denomination or any section thereof to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes
(II) Right of every religious denomination or any section thereof to manage its own affairs in the matters of religion
(III) Right of every religious denomination or any section thereof to own and acquire movable and immovable property
(IV)  Right of every religious denomination or any section thereof to administer such property in accordance with law

(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I, II, III and IV


Answer

Right answer: d.

189. An electronic, internet based payment system which stores financial value as well as personal identity related information is called

(a)  E-wallet
(b)  Internet banking
(c)  IMPS
(d)  NEFT


Answer

Right answer: a.

190. The Banni Grassland is situated in which of the following states of India?


(a)  Madhya Pradesh
(b)  Gujarat
(c)  Rajasthan
(d)  Karnataka


Answer

Right answer: b.

191. Which of the following statements are true?


(I)  Denaturing alcohol does not chemically alter the ethanol molecule
(II) Denaturing is done to discourage recreational consumption of alcohol meant for industrial use

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II


Answer

Right answer: c.

192. What are the nationally defined sets of basic social-security guarantees that ensure have access to essential health care and to basic income security to all in need during their life called?


(a)  Social Protection Floor
(b)  Social Security Floor
(c)  Social Security Goal
(d)  Social Protection Goal


Answer

Right answer: a.

193. Which of the following statements about DNA sequencing are true?


(I)  Sequencing DNA means determining the order of the four chemical building blocks called bases
(II) The human genome contains about 3 billion base pairs that spell out the instructions for making and maintaining a human being

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II


Answer

Right answer: c.

194. What is the insurance that is purchased by an insurance company from one or more other insurance companies as a means of risk management called?


(a)  Insurance cover
(b)  Reinsurance
(c)  Indemnity insurance
(d)  Risk insurance


Answer

Right answer: b.

195. Which of the following are broad-based categories of factors on which the Index of Economic Freedom is based?


(I)  Limited Government
(II) Rule of Law
(III) Regulatory efficiency
(IV)  Social security
(V) Open Markets

(a)  I, II, III and V
(b)  I, II, IV and V
(c)  I, II, III and IV
(d)  I, II, III, IV and V


Answer

Right answer: a.

196. Copyright subsists in which of the following classes of works?

(I)  Literary work
(II) Films
(III)Sound recordings

(a)  I and II
(b)  I and III
(c)  II and III
(d)  I, II and III

Answer

Right answer: d.

197. Cassini–Huygens is an unmanned spacecraft sent to which of the following planets?

(a)  Uranus
(b)  Neptune
(c)  Saturn
(d)  Pluto

Answer

Right answer: c.

198. Which of the following statements about the Gulen movement are true?

(I)  It is a well-organised political party named after the US-based Islamic cleric Fethullah Gulen
(II) The movement - known in Turkey as Hizmet, or service - runs schools all over Turkey and around the world

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: b.

199. Erbil is a multi-ethnic city in Iraq, with the _____ forming the largest ethnic group in the city.

(a)  Kurds
(b)  Arabs
(c)  Yazidis
(d)  Druze

Answer

Right answer: a.

200. Which of the following statements are true?

(I)  A micro (manufacturing) enterprise is an enterprise where investment in plant and machinery does not exceed Rs. 25 lakh
(II) A micro (service) enterprise is an enterprise where the investment in equipment does not exceed Rs. 10 lakh

(a)  Only I
(b)  Only II
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Answer

Right answer: c.


Q No Answer Explanation
1 D Tamil, Sanskrit, Kannada, Telugu, Malayalam and Odia have been designated as classical languages. The Madras High Court recently disposed of a batch of public interest litigation petitions which challenged the classical language status accorded to Kannada, Telugu, Malayalam and Odia.
2 C  
3 D In India, AIFs are private funds which are otherwise not included under the jurisdiction of any regulatory agency in India. Since Mutual Funds are regulated by SEBI, they cannot be classified as an AIF.
4 B National Olympic Committees of South Sudan and Kosovo were recognized by the International Olympic Committee in 2015 and 2014 respectively.  Montenegro had participated in 2012 London Olympic Games.
5 D International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on 9 August every year by United Nations
6 C Using the Indian National Flag as a portion of costume uniform or accessory of any description which is worn below the waist of any person is an offence
7 D  
8 A A diplomatic communication prepared in the third person and unsigned is called a Note Verbale.
A proposed agreement or negotiating text circulated informally among delegations for discussion is called an Aide Memoire. A letter delivered from multiple states to a single recipient state is called a Collective Note.
Recently India had issued a demarche to Pakistan on the issue of cross-border terrorism
9 B Dhrupad is a vocal genre in Hindustani classical music.
10 B he first ‘Distinguished Indologist’ Award waspresented to Prof. Heinrich Freiherr VonStietencron of Germany last year
11 A The features of PVTG include a pre-agricultural system of existence that is practice of hunting and gathering, zero or negative population growth, extremely low level of literacy in comparison with other tribal groups. 
12 D  
13 C  
14 A  
15 D  
16 A Tamasha is a traditional form of Marathi theatre
17 D  
18 B Proclamation ceases to operate at the expiration of two months, unless before the expiration of that period it has been approved by resolutions of both the Houses of Parliament
19 D The conservation statuses have been swapped
20 C  
21 A  
22 A It is accompanied by cognitive problems in later stages
23 D  
24 A  
25 D  
26 B Article 30(1) of the Constitution of India:
All minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice
27 D  
28 A The Ministry of Corporate Affairs recently launched a Simplified Proforma for Incorporating a Company Electronically (SPICe) e-Form
29 B  
30 A Article 292 of the Constitution of India
31 D  
32 C  
33 C  
34 A  
35 C  
36 D The journal was edited by Shyamji Krishna Varma from 1905 to 1914, then between 1920 and 1922
37 A  
38 C  
39 A During inventory creation each bridge is assigned a unique identification number or National Identity Number based on the state, RTO zone and whether it is situated on an National Highway, State Highway or is a district road. Then the precise location of the bridge in terms of latitude-longitude is collected through GPS and based on this, the bridge is assigned a Bridge Location Number
40 B  
41 B  
42 C Ahmed Bin Sulayem, Chairman, Kimberley Process recently met the Commerce & Industry Minister, Smt. Nirmala Sitharaman to discuss role of India and UAE in the Kimberley Process International Forum.
43 D  
44 D  
45 B  
46 A  
47 A While the FARC have some urban groups, they have always been an overwhelmingly rural guerrilla organization
48 C  
49 B The eye is the focus of the hurricane, the point about which the rest of the storm rotates and where the lowest surface pressures are found in the storm
50 C  
51 B The Sendai Framework is a 15-year, voluntary, non-binding agreement
52 D  
53 A  
54 A Paragraph 2 of Tenth Schedule of the Constitution of India
55 C  
56 C  
57 A  
58 A  
59 A One of the targets is reduction of new leprosy cases with Grade 2 Disability to one in million. Recently the Leprosy Case Detection Campaign was launched. Each member of the targeted population will be examined by the search team constituted of one male and one female volunteer at household level.
60 A Habitat loss and fragmentation are the gravest threats to the survival of the species.
61 C  
62 B  
63 B  
64 C  
65 B The WTO Agreement does not regulate the actions of companies engaged in dumping. Its focus is on how governments can or cannot react to dumping.
66 C  
67 D  
68 A  
69 B  
70 C  
71 C  
72 D  
73 D  
74 B A significant proportion of international students is an essential characteristic
75 A The Norwegian Nobel Committee is composed of five members appointed by the Storting (Norwegian Parliament)
76 B Equatorial Guinea which recently celebrated Its National Day is often cited as a case of resource curse
77 C  
78 C  
79 C  
80 A Observed on 8 September
81 D This mine is situated in Canada and considered to be the largest deposit of uranium in the world.
82 B  
83 D  
84 C  “The word Karewa in Kashmiri dialect means, “elevated table-land.” These sediments occur as terraces, plateaus and mounds and rest over the Paleozoic-Mesozoic sediments of the Kashmir ‘basin’.”
85 B QIP is largely a fund raising tool for listed companies
86 B  
87 B  
88 C  
89 A Although the IMFC has no formal decision-making powers, in practice, it has become a key instrument for providing strategic direction to the work and policies of IMF
90 B  
91 C  
92 C  
93 A The organization was conferred with Nobel Peace Prize
94 A Groundnut is a kharif crop and mustard is a rabi crop
95 C  
96 D  
97 C Some of the features required for special status are: (i) hilly and difficult terrain; (ii) low population density or sizeable share of tribal population; (iii) strategic location along borders with neighbouring countries; (iv) economic and infrastructural backwardness; and (v) non-viable nature of state finances
98 B Brucella is a bacterial genus 
99 D  
100 A  
101 B  
102 D  
103 B It is situated in Spiti
104 A Belawan was in news in connection with joint exercises by Indian and Indonesian navy
105 D  
106 C  
107 C  
108 D  
109 B  
110 A Section 2(a) of the Protection of Civil Rights Act, 1955
111 A Sensex relates to the Bombay Stock Exchange
112 A Lasalgaon near Nasik is considered to be Asia’s biggest wholesale market of onion
113 C Ozone can cause the muscles in the airways to constrict, trapping air in the alveoli. This leads to wheezing and shortness of breath.
114 C  
115 B Section 15 of RTI Act
116 D  
117 C National defence is one of the most cited examples of Public Good
118 A  
119 A V.V. Giri was active in trade union activities. He was one of the founding members of the All India Railwaymen's Federation and twice president of the All India Trade Union Congress.
120 C The Travel & Tourism Competitiveness Index (TTCI) scores from 1 to 6 the performance of a given country in each specific sub-index. The overall index is made of three main sub-indexes: (1) regulatory framework; (2) business environment and infrastructure; and (3) human, cultural, and natural resources.
121 C The Lakshadweep Sea is a body of water bordering India (Lakshadweep islands), Maldives and Sri Lanka.
The VVER is a series of pressurised water reactor designs originally developed in the Soviet Union, and now Russia.
122 A The city of Sirte was in news because forces loyal to the Libyan government of national accord re-captured the city from ISIS
123 C  
124 C  
125 A Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) is a large-scale physics experiment and observatory to detect cosmic gravitational waves. The Government of India has recently given ‘in-principle’ approval for setting up Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO) in India.
126 D  
127 D  
128 C During the period from 1964-68, around 15,000 Chakmas had fled from the Chittagong Hill tracts of the then East Pakistan to escape the oppression of Pakistani rulers. After migration to India, they settled in the then Northeastern Front Agency (NEFA), currently Arunachal Pradesh.
129 A  
130 D  
131 D  
132 B  
133 D  
134 A The relevant provision is Article 2. The term caste has not been used- national or social origin and birth have been used
135 C  
136 C Padur is situated in the Udupi district.To ensure energy security, the Government of India had decided to set up 5 million metric tons (MMT) of strategic crude oil storages at three locations namely, Visakhapatnam, Mangalore and Padur (near Udupi)
137 B Ocean Research Vessel Sagar Nidhi is enabled with DPS
138 C  
139 B Sovereigntist parties supporting a secession referendum gathered 59.01% of the votes and hold 87 of the 135 seats in the Catalan Parliament. Parties supporting independence from the rest of Spain obtained 49.12% of the votes and a majority of 74 seats.
140 D  
141 D  
142 C  
143 C  
144 D  
145 C  
146 A  
147 B Tilting technology is used in Talgo trains currently being tested by Indian Railways
148 B  
149 C Flushing Meadows Park contains the Billie Jean King National Tennis Center, the current venue for the US Open tennis tournament.
150 B NPCI has ten promoter banks including private banks such as ICICI Bank and HDFC Bank.
151 B  
152 A The ULBs are located on the flight data recorder of an aircraft and send out a signal over specific frequencies, which can be tracked to locate a missing aircraft.
153 A As per this Bill, a commissioning mother means a woman who uses her egg to create an embryo implanted in any other woman. This Bill provides that every establishment having fifty or more employees shall have the facility of crèche
154 C  
155 A Han Kang and Deborah Smith (translator), won the 2016 Booker Prize for The Vegetarian
156 C  
157 C  
158 A Marketplace model of e-commerce means providing of an information technology platform by an e-commerce entity on a digital and electronic network to act as a facilitator between buyer and seller.
Inventory model of ecommerce means an ecommerce activity where inventory of goods and services is owned by e-commerce entity and is sold to the consumers directly.
159 D  
160 D  
161 C Recently there were reports of several sportspersons (participating in Rio Olympics 2016) relying on cupping
162 C  
163 B Bhansali won the award for BajiraoMastani
164 C A “Common USSD Platform” for all Banks and Telecommunication companies who wish to offer the facility of Mobile Banking using Unstructured Supplementary Service Data (USSD) based Mobile Banking was announced recently.
165 B  
166 D  
167 C  
168 C  
169 D Section 2(f) of RTI Act
170 D (i)         Part of Concurrent List- Entry 5
(ii)        throughout the territory of India without any exception
171 C  
172 C Government has recently constituted Banks Board Bureau (BBB) to Improve The Governance of Public Sector Banks: Shri Vinod Rai, Former CAG of India, appointed as the Chairman of Banks Board Bureau
173 D  
174 A  
175 C  
176 A  
177 C  
178 A  
179 B  
180 D  
181 A DuoSkin is a fabrication process that enables anyone to create customized functional devices that can be attached directly on their skin.
182 B Mosul is situated on the banks of river Tigris. The Mosul school of painting evolved in the 12th and 13th centuries.
183 A TRI-NETRA stands for - Terrain imaging for diesel drivers Infra-red, Enhanced optical & Radar Assisted system. 
184 A A site may be declared ‘Mixed World Heritage site’ if the nomination criteria under both natural and cultural heritage.
185 D  
186 C  
187 A  
188 D  
189 A  
190 B The Banni grassland of Gujarat is considered to be the largest natural grassland in the Indian subcontinent
191 C Denatured alcohol is ethanol that has additives to make it poisonous, bad tasting, foul smelling or nauseating, to discourage recreational consumption
192 A  
193 C  
194 B  
195 A  
196 D Section 13 of the Indian Copyright Act, 1957
197 C After studying Saturn, its rings and moons for more than 12 years, NASA’s Cassini spacecraft has entered the final year of its epic voyage during which it will make the closest-ever observations of the planet.
198 B It is a well-organised community of people - not a political party - named after the US-based Islamic cleric FethullahGulen who was considered responsible for the recent coup attempt in Turkey
199 A Erbil is situated in the Iraqi Kurdistan autonomous area of Iraq. India recently appointed a Consul General in Erbil.
200 C